2020-12-01 10:56:34

Ispekli vrhunsku rakiju lozovaču

Proteklog su tjedna, u sklopu praktične nastave 3.C  razreda usmjerenja voćar-vinogradar-vinar, učenici zajedno s voditeljem praktične nastave po treći puta ispekli rakiju lozovaču. Za one slabije upućene, lozovača (rakija od grožđa) je rakija dobivena destilacijom fermentiranog grožđanog masulja (masulj je grožđe odvojeno od peteljki i izmuljano) i puno je bolje kvalitete od komovice. Rakiju smo pekli četiri dana i to od fermentiranog grožđanog masulja koji nam je ostao od jesenjske proizvodnje vina. Pekli smo ju u profesionalnom, 120 litara velikom „Ekskluziv“ kotlu.

Rakija će nam koristiti u daljnjem radu učeničke zadruge „Vučica“ u voćarsko-vinogradarsko-vinarskoj sekciji kao podloga za dobivanje različitih voćnih i biljnih likera po kojima je naša školska zadruga već poznata i nagrađivana.

Osim navedene rakije lozovače, tijekom pečenja smo dobili i nekoliko litara vrhunskog 70% - tnog alkohola koji će nam koristiti za dobivanje novog proizvoda voćarsko-vinogradarsko-vinarske sekcije UZ „Vučica“ – GELA ZA DEZINFEKCIJU RUKU.

Sudjelovali su učenici: Antonio Bulava , Mihael Filipović, Petar Obad i Kristijan Lončar, uz voditelja praktične nastave profesora Mirka Kufnera.

Tekst: Mirko Kufner, prof.


Srednja škola "Stjepan Ivšić" Orahovica