2022-10-11 16:37:11 Obavljena ovogodišnja berba grožđa – školski podrum opet pun
Školski se vinograd sastoji od 350 čokoti pretežno sorte graševina i nešto manje čokoti sorte frankovka. Navedeni broj i dobiveni urod grožđa uglavnom zadovoljavaju potrebe školskog podruma i učeničke zadruge „Vučica“ koja dobiveno vino plasira dalje na tržište. Berbu grožđa smo odradili u trajanju od nekoliko dana, a ono što je bilo uočljivo je ranija berba gotovo mjesec dana naspram prošlogodišnjeg termina. Grožđe je puno ranije dostiglo tehnološku zrelost i nije bilo potrebe za daljnjim odgađanjima tako da smo prvo obrali i prerađivali Graševinu (14. 9.), zatim Frankovku (21.9.)., i na kraju Zeleni Silvanac (28.9.).. Rezultati ovogodišnje berbe grožđa su u globalu zadovoljavajući, zdravstveno stanje grožđa je bilo vrlo dobro, a poštedjelo nas je i vrijeme tijekom cijele godine. Urod grožđa bio je i ove godine zadovoljavajuć kao i slador i kiseline. Slador po ubranim sortama je iznosio: Frankovka 18,5 °Kl – 92,5 °Oe, Graševina 17 °Kl - 85° Oe i Zeleni Silvanac 20°Kl – 100 ° Oe. Zahvalni smo tvrtki PP Orahovica koja je i ove godine prepoznala trud i želju učenika i profesora za proizvodnjom vina od sorte grožđa Zeleni Silvanac koji je istinski brend našeg Grada te je školi donirala 500 kg grožđa. Berbu u vinogradima tvrtke obavili su učenici s profesorima za vrijeme praktične nastave, a sve u dogovoru i suradnji s tehnolozima tvrtke. Nama u školskom podrumu predstoje enološki poslovi stvaranja kvalitetnih vina koja ćemo opet moći prezentirati i s njima se ponositi na budućim sajmovima i ocjenjivanjima.
tekst: Mirko Kufner, prof. fotogalerija: http://www.ss-sivsic-orahovica.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=230 |
Srednja škola "Stjepan Ivšić" Orahovica |