2018-06-21 08:54:55

Ekskurzija u Zadar

Od 8. do 10. lipnja učenici naše škole bili su na trodnevnoj ekskurziji u Zadru. Organizator ekskurzije bio je profesor Igor Zdenčanović, a profesor u pratnji bio je profesor Slobodan Ličinić. Na ekskurziju smo krenuli u noći s četvrtka na petak. Učenici naše škole putovali su zajedno s učenicima Srednje škole Donji Miholjac.

Nakon nesane noći i vesele atmosfere u autobusu (čak i prevesele) stigli smo u Zadar gdje smo najprije otišli na Odjel za geografiju Sveučilišta u Zadru. Tamo nam je pročelnica Odjela Anica Čuka održala izuzetno zanimljivo putopisno predavanje naziva „Madeira“, u kojem smo saznali sve o rodnom otoku Christiana Ronalda.

Nakon toga smo otišli do solane Nin gdje smo saznali puno zanimljivih činjenica o tradicionalnoj proizvodnji soli. Uslijedio je smještaj u hostel te slobodno poslijepodne za kupanje. Navečer u devet sati prisustvovali smo predstavi Odjela za klasičnu filologiju naziva „Aharnjani“, u originalu napisanu od grčkog komediografa Aristofana, a prerađenu od strane profesora i studenata u modernu komediju. Nakon obilja smijeha otišli smo na spavanje u hostel.

Drugi dan (subota) posjetili smo sami centar grada Zadra, takozvani poluotok, gdje nam je vodička zanimljivog imena Magda Bevanda približila povijest grada Zadra te ostale zanimljive činjenice koje je znao malo tko od nas. Zatim smo posjetili Arheološki muzej grada Zadra, gdje smo uz stručno vodstvo obišli antiku, s  posebnim naglaskom na Rim. Pojeli smo najbolji sladoled u Hrvatskoj te otišli u hostel i popodne iskoristili za kupanje.

U nedjelju smo krenuli prema Kuterevu, mjestašcu u Lici koje je poznato kao azil za medvjede. Nakon toga ručali smo u Otočcu i krenuli put kuće. Jedva čekamo iduću godinu da ponovimo ekskurziju jer atmosfera (posebno u busu zadnji dan) je bila neopisiva. Uživajte u našoj fotogaleriji!

Igor Zdenčanović, prof.


Srednja škola "Stjepan Ivšić" Orahovica