2019-01-21 07:23:46 Po prvi put u našoj školi ispekli rakiju Proteklog su tjedna, u sklopu praktične nastave 1. c razreda smjera voćar-vinogradar-vinar, učenici zajedno s voditeljem praktične nastave po prvi puta u našoj školi ispekli rakiju. Pekli smo tri dana i to od fermentiranog grožđanog masulja koji nam je ostao od jesenjske proizvodnje vina. Pekli smo ju u novom, profesionalnom, 120 litara velikom „Ekskluziv“ kotlu koji smo prošle godine nabavili od sredstava dobivenih preko projekta Ministarstva poljoprivrede kao i mnoštvo drugih uređaja koje koristimo u našem radu. Ispekli smo određenu količinu rakije komovice koja je svojom kvalitetom približno slična inače puno kvalitetnijoj rakiji lozovači, a koristit će nam u daljnjem radu učeničke zadruge „Vučica“ u voćarsko-vinogradarsko-vinarskoj sekciji kao podloga za dobivanje desetak različitih voćnih i biljnih likera po kojima je naša školska zadruga već poznata i nagrađivana. Ovime smo na još jedan način upotpunili ciklus proizvodnje dobivanja gotovog proizvoda, a učenici su stekli nova i vrijedna praktična znanja postupka destilacije feremntiranog tekućeg grožđanog masulja koja do sada nisu imali prilike samostalno izvesti. Sudjelovali su učenici: Kristijan Lončar, Antonio Bulava , Marko Haler i Petar Obad, uz profesore Mirka Kufnera, Danijela Stojkovića i stručnog suradnika Ivicu Bušljetu. Kako je to izgledalo, pogledajte u fotogaleriji.
TEKST: Mirko Kufner, prof. |
Srednja škola "Stjepan Ivšić" Orahovica |