Berba školskog grožđa – školski podrum ponovno popunjen
Učenici 1., 2. i 3. razreda usmjerenja voćar-vinogradar-vinar, cvjećar, automehatroničar, kuhar, konobar i CNC operater, zajedno sa svojim nastavnicima i voditeljima praktične nastave Mirkom Kufnerom, Danijelom Stojkovićem i domarom Martinom Šegom, obavili su berbu grožđa u školskom vinogradu.
Školski vinograd sastoji se od 400 čokoti pretežno sorte graševina i nešto manje sorte frankovka te nešto čokoti stolnog grožđa. Za potrebe izvođenja praktične nastave učenicima smjera voćar-vinogradar-vinar navedeni vinograd je više nego idealan kako bi u malom naučili sve ono što ih očekuje u realnom životu vinogradara nakon završetka školovanja. Navedeni broj čokoti i dobiveni urod grožđa svake godine zadovoljavaju potrebe školskog podruma i učeničke zadruge koja dobiveno vino plasira dalje na tržište.
Rezultati ovogodišnje berbe grožđa u globalu su zadovoljavajući, prvenstveno gledajući veće privatne proizvođače koji su pretrpejli znatne štete I ponegdje su urodi manji za čak 50% naspram prošle godine. Zdravstveno stanje našeg grožđa je bilo vrlo dobro, a poštedio nas je i ovogodišnji led koji je zadao velike štete ogromnom broju vinogradara u okolnim vinogradima. Urod grožđa nam je bio 15% manji nego prošle godine dok je slador bio nešto viši te iznosio po ubranim sortama: Frankovka 17,3 % - 86,7 Oe i Graševina 16,3 % - 81,7 Oe.
Nama u školskom podrumu predstoje enološki poslovi stvaranja kvalitetnih vina koja ćemo opet moći prezentirati i s njima se ponositi na budućim sajmovima i ocjenjivanjima.
Mirko Kufner
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |