preskoči na sadržaj
Povijest školske knjižnice

Zgrada Srednje škole "Stjepan Ivšić" sagrađena je 1983. godine i od tada i knjižnica počinje s radom u novom prostoru. Podaci o postojanju i djelovanju školske knjižnice u srednjoj školi vrlo su oskudni.

U staroj školi postojala je školska knjižnica, ali se sastojala od prilično skromnog fonda, koji je gotovo u cijelosti bio ispunjen lektirnim naslovima. Fond je bio složen po kriteriju pripadanja određenog lektirnog naslova određenom razredu. Knjige su se uvodile u Knjigu inventara i obrađivale se tehnički i stručno. Knjige sa stručnom tematikom, koje su koristili nastavnici, nalazile su se po kabinetima.

Djelatnici koji su u to vrijeme radili u knjižnici bili su profesori hrvatskoga jezika. Oni su učenicima izdavali knjige za vrijeme odmora. To je ujedno bila i jedina aktivnost knjižnice, uz poneki književni susret. Preseljenjem u novu zgradu stvoreni su uvjeti za bolji i raznovrsniji rad knjižnice. Pri samom projektiranju zgrade predviđen je prostor za knjižnicu i to prema važećim pravilima iz Standarda za rad školskih knjižnica (školska knjižnica treba biti u središtu školske zgrade, na najpristupačnijem mjestu, zaštićena od buke).

Za rad knjižnica osnovne i srednje škole predviđene su četiri prostorije, jednake veličine i međusobno povezane. Bila je to idealna mogućnost za stvaranje pravog knjižnično-informacijskog centra koji se trebao ustrojiti u knjižnicama. Djelatnici koji su radili u novom prostoru opet su bili iz nastave.

Prva srednjoškolska knjižničarka bila je Vanja Prizmić, a zatim su slijedile Ana Stanković, Nada Vasić, koja je počela stručno obrađivati knjige, a danas je ravnateljica Gradske knjižnice u Orahovici, Marta Augustinović, Gorana Zorc, Ljubica Bešlić, Pavica Kunac i Vesna Petrovicky. Danas u školskoj knjižnici radi Damir Najmenik, dipl. knjižničar.
TražilicaKalendar
« Travanj 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Prezentacije

Korisni linkovi
Dnevni tisak

preskoči na navigaciju