preskoči na sadržaj
Vijesti

U našoj školi započela provedba „Shema školskog voća i povrća“

Temeljem pozitivnih pokazatelja u provedbi Sheme školskog voća i povrća (Shema) u protekle je tri školske godine Republika Hrvatska nastavila provoditi Shemu i u novoj školskoj godini 2016./17.u koju se uspješno uključila i naša škola, i to u pratećoj mjeri „Održavanje nastave u vrtu“. Suradnja Savjetodavne službe i Srednje škole „Stjepan Ivšić“ potvrđena je potpisanim sporazumom o provedbi pratećih mjera  u okviru Sheme školskog voća i povrća u cilju povezivanja djece s poljoprivredom, njihove edukacije o poljoprivredi, zdravim prehrambenim navikama u razdoblju odrastanja te zaštiti okoliša u vezi s proizvodnjom, distribucijom i potrošnjom voća i povrća.


Sustavnom edukacijom djece, kroz prateće mjere, pridonijet će se podizanju razine svijesti o važnosti potrošnje voća i povrća kao nutritivno izuzetno vrijednih namirnica, sprječavanju rasipanja hrane te promjeni prehrambenih navika s aspekta očuvanja zdravlja i kontrole unosa šećera, soli i masti.

Nastava u vrtu za tridesetak učenika i nastavnika održala se 19. 5. 2017. godine uz prikaz, prezentaciju i demonstraciju sadnje voćnih sadnica nadležnog savjetodavca za naš grad, gđe. Blaženke Mozer, dipl.ing.agr. Učenici su se aktivno uključili u rad i nakon nekoliko sati novi školski vrt u našoj je školi uspješno posađen.

Valja napomenuti da je ovim projektom naša škola od Savjetodavne službe (RH) dobila kompletan alat, sadni materijal (borovnice, goji, drijen, maline ,kupine, aronije, ogrozd, ribiz, dud, jagode itd.), zemlju/supstrat, komposter, gnojivo i sve ostalo prijeko potrebno za pripremu zemljišta, sadnju i njegu odnosno održavanje školskog vrta.

Učenje i poučavanje na otvorenim prostorima (izvanučioničko učenje i poučavanje) značajan su dio odgojno-obrazovne prakse rada u školama. To iskustveno učenje, u školskom vrtu, dokazano utječe na rezultate učenja kod učenika. Osim toga, potiče kreativnost učenika, ali i njihovih nastavnika, obogaćujući ih novim iskustvima te otvara svijest i pristup novim idejama i mogućnostima.

Mirko KufnerPošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Damir Najmenik   datum: 22. 5. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Prezentacije

Korisni linkovi
Dnevni tisak

preskoči na navigaciju