preskoči na sadržaj
Vijesti

Učenička zadruga "Vučica" na 29. smotri učeničkih zadruga u Zadru

U Zadru se od 3. do 6. listopada održavala 29. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva i Hrvatske zajednice tehničke kulture pod motom "Čuda stvara mašta malih zadrugara". Smotra učeničkog zadrugarstva manifestacija je koja predstavlja pravi festival stvaralaštva, kreativnosti, inovativnosti i poduzetništva djece i mladih.


Na 29. smotri sudjelovali su i prezentirali svoje proizvode najbolje učeničke zadruge iz RH, njih 70 od ukupno 512., koje su pravo sudjelovanja na Državnoj smotri stekle temeljem uspjeha na županijskim smotrama te jedna učenička zadruga iz inozemstva (Tavankut).

Temeljem uspjeha na županijskoj smotri učeničkih zadruga u Pitomači, učenička zadruga "Vučica" iz Orahovice bila je sudionik 29. državne smotre, a predstavljali su je učenici trećeg razreda smjera voćar-vinogradar-vinar Denis Šramek i Benjamin Cuković te voditelj UZ „Vučica“ prof. Mirko Kufner.

Našoj je udruzi ovo bio prvi nastup na državnoj smotri od osnutka 2015. U Zadru smo se  predstavljali s devet vrsta domaćih likera i tri vrste rakije (likeri od kupine, višnje, aronije, oraha, limuna, naranče, šipka, dunje i naš brend liker vučica od mnoštva lijekovitih trava i meda od maslačka te rakije  travarica, dudovača i lozovača). Uz likere i rakije predstavljali smo se i  s tri vrste školskih vina (Frankovka, Graševina i Zeleni silvanac) koje su mladi zadrugari proizveli u protekloj školskoj godini. Ostaje žal što se nismo mogli predstaviti i sa Istraživačkim radom našeg bivšeg učenika/zadrugara Dominika Štajdohara koji je takođet bio pozvan na Državnu smotru kao jedan od 10 najboljih radova u RH, ali je morao otkazati  zbog fakultetskih obaveza.

Dvodnevni program smotre bio je iznimno bogat, a uključivao je različite pokazne kreativne radionice, prezentacije, turističke obilaske, predavanja i okrugle stolove za sudionike i posjetitelje.

Kao šlag na tortu cjelokupne manifestacije je nagrada za NAJPROIZVOD smotre koji je dodijeljen UZ „VUČICA“ za vino „Zeleni silavanac“  (drveni stalak za dvije vinske čaše) na što smo izuzetno ponosni jer smo prva učenička zadruga iz Virovitičko-podravske županije koja je primila ovu nagradu.

Malo je za reći da smo se iz Zadra vratili oduševljeni, prvenstveno zbog  pozitivnih kritika Državnog povjerenstva koje je obišlo naš štand uz riječi hvale na inovativnost proizvoda i ambalaže, puni novih iskustava i saznanja za daljnji, još bolji i predaniji rad u učeničkoj zadruzi.

Zatvaranje smotre prigodno je obilježeno govorom najistaknutijih ljudi Učeničkog zadrugarstva RH (predsjednica HUUZ  mr.sc. Marica Berdik) uz goste iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (prof. Momir Karin), ljudima iz Agencije za odgoj i obrazovanje te predivnim nastupom poznate zadarske klape Kalelarga.

Iduća Državana smotra UZ-a bit će i jubilarna 30., a održat će se u Vinkovcima u jesen 2018. godine.

 

Tekst: Mirko Kufner, prof.Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Damir Najmenik   datum: 11. 10. 2017.

Tražilica

Kalendar
« Rujan 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Prezentacije

Korisni linkovi
Dnevni tisak

preskoči na navigaciju