Ispekli vrhunsku rakiju lozovaču
Proteklog su tjedna, u sklopu praktične nastave 3.C razreda usmjerenja voćar-vinogradar-vinar, učenici zajedno s voditeljem praktične nastave po treći puta ispekli rakiju lozovaču. Za one slabije upućene, lozovača (rakija od grožđa) je rakija dobivena destilacijom fermentiranog grožđanog masulja (masulj je grožđe odvojeno od peteljki i izmuljano) i puno je bolje kvalitete od komovice. Rakiju smo pekli četiri dana i to od fermentiranog grožđanog masulja koji nam je ostao od jesenjske proizvodnje vina. Pekli smo ju u profesionalnom, 120 litara velikom „Ekskluziv“ kotlu.
Rakija će nam koristiti u daljnjem radu učeničke zadruge „Vučica“ u voćarsko-vinogradarsko-vinarskoj sekciji kao podloga za dobivanje različitih voćnih i biljnih likera po kojima je naša školska zadruga već poznata i nagrađivana.
Osim navedene rakije lozovače, tijekom pečenja smo dobili i nekoliko litara vrhunskog 70% - tnog alkohola koji će nam koristiti za dobivanje novog proizvoda voćarsko-vinogradarsko-vinarske sekcije UZ „Vučica“ – GELA ZA DEZINFEKCIJU RUKU.
Sudjelovali su učenici: Antonio Bulava , Mihael Filipović, Petar Obad i Kristijan Lončar, uz voditelja praktične nastave profesora Mirka Kufnera.
Tekst: Mirko Kufner, prof.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |