Rekordna berba grožđa – školski podrum nikad puniji
Učenici 1.C razreda, smjer voćar-vinogradar-vinar, cvjećar te CNC operater zajedno su sa svojim profesorima i voditeljima praktične nastave, Danijelom Stojkovićem, Mirkom Kufnerom, Matijom Inhofom, Rudolfom Šalekom, Martinom Šegom i Ivanom Ciglerom, obavili berbu grožđa u školskom vinogradu i vinogradu tvrtke PP Orahovica. Berba je trajala nekoliko dana. Školski se vinograd sastoji od 350 čokoti, pretežno sorte graševina i nešto manje sorte frankovka koju već nekoliko godina proizvodimo iz privatnog vinograda danog školi na korištenje za potrebe izvođenja praktične nastave učenicima smjera voćar-vinogradar-vinar. Riječ je također o 300-tinjak čokoti.
Navedeni broj čokoti i dobiveni urod grožđa svake godine zadovoljavaju potrebe školskog podruma i učeničke zadruge koja dobiveno vino plasira dalje na tržište.
Berbu grožđa odradili smo u trajanju od nekoliko dana. Prvo smo brali i prerađivali prvi dio graševine (4. 10.), zatim zeleni silvanac (5.10.)., potom drugi dio graševina (13.10.) i na kraju frankovku (18.10.). U berbi frankovke navedenim razredima se priključio i dio 4.e razreda, smjera komercijalist koji su sudjelovali u berbi grožđa.
Rezultati ovogodišnje berbe grožđa u globalu su zadovoljavajući, zdravstveno stanje grožđa je bilo vrlo dobro, a poštedio nas je i ovogodišnji led koji je zadao velike štete ogromnom broju vinogradara. Urod grožđa, pogotovo graševine, bio je viši za 30-ak % nego prijašnje godine, dok je slador bio nešto niži, ali i dalje zadovoljavajuć obzirom na položaj i zaklonjenost od sunca školskog vinograda. Slador po ubranim sortama je iznosio: frankovka 18,5 % - 90 Oe, graševina 16 % - 80 Oe i zeleni silvanac 19 % - 94 Oe.
Zahvalni smo tvrtki PP Orahovica koja je i ove godine prepoznala trud i želju učenika i profesora za proizvodnjom vina od sorte grožđa zeleni silvanac koji je istinski brend našeg grada te je školi donirala oko 500 kg grožđa. Berbu u vinogradima tvrtke obavili su učenici s profesorima za vrijeme praktične nastave, a sve u dogovoru i suradnji s tehnolozima tvrtke.
Novitet u školskom podrumu od ove godine biti će stvaranje Rose vina koje dobiva sve veći značaj kod potrošača i ljubitelja pa će tako učenici po prvi puta imati priliku stvoriti prvo školsko Rose vino od sorte frankovka.
Nama u školskom podrumu predstoje enološki poslovi stvaranja kvalitetnih vina koja ćemo opet moći prezentirati i s njima se ponositi na budućim sajmovima i ocjenjivanjima.
Fotografije: http://www.ss-sivsic-orahovica.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=216
tekst: Mirko Kufner, prof.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |