preskoči na sadržaj
Vijesti

Rekordna berba grožđa – školski podrum nikad puniji

Učenici 1.C razreda, smjer voćar-vinogradar-vinar, cvjećar te CNC operater zajedno su sa svojim profesorima i voditeljima praktične nastave, Danijelom Stojkovićem, Mirkom Kufnerom, Matijom Inhofom, Rudolfom Šalekom, Martinom Šegom i Ivanom Ciglerom, obavili berbu grožđa u školskom vinogradu i vinogradu tvrtke PP Orahovica. Berba je trajala nekoliko dana. Školski se vinograd sastoji od 350 čokoti, pretežno sorte graševina i nešto manje sorte frankovka koju već nekoliko godina proizvodimo iz privatnog vinograda danog školi na korištenje za potrebe izvođenja praktične nastave učenicima smjera voćar-vinogradar-vinar. Riječ je također o 300-tinjak čokoti.


Navedeni broj čokoti i dobiveni urod grožđa svake godine zadovoljavaju potrebe školskog podruma i učeničke zadruge koja dobiveno vino plasira dalje na tržište.

Berbu grožđa odradili smo u trajanju od nekoliko dana. Prvo smo brali i prerađivali prvi dio graševine (4. 10.), zatim zeleni silvanac (5.10.)., potom drugi dio graševina (13.10.) i na kraju frankovku (18.10.). U berbi frankovke navedenim razredima se priključio i dio 4.e razreda, smjera komercijalist koji su sudjelovali u berbi grožđa.

Rezultati ovogodišnje berbe grožđa u globalu su zadovoljavajući, zdravstveno stanje grožđa je bilo vrlo dobro, a poštedio nas je i ovogodišnji led koji je zadao velike štete ogromnom broju vinogradara. Urod grožđa, pogotovo graševine, bio je viši za 30-ak % nego prijašnje godine, dok je slador bio nešto niži, ali i dalje zadovoljavajuć obzirom na položaj i zaklonjenost od sunca školskog vinograda. Slador po ubranim sortama je iznosio: frankovka 18,5 %  - 90 Oe, graševina 16 % - 80 Oe i zeleni silvanac 19 % - 94 Oe.

Zahvalni smo tvrtki PP Orahovica koja je i ove godine prepoznala trud i želju učenika i profesora za proizvodnjom vina od sorte grožđa zeleni silvanac koji je istinski brend našeg grada te je školi donirala oko 500 kg grožđa. Berbu u vinogradima tvrtke obavili su učenici s profesorima za vrijeme praktične nastave, a sve u dogovoru i suradnji s tehnolozima tvrtke.

Novitet u školskom podrumu od ove godine biti će stvaranje Rose vina koje dobiva sve veći značaj kod potrošača i ljubitelja pa će tako učenici po prvi puta imati priliku stvoriti prvo školsko Rose vino od sorte frankovka.

Nama u školskom podrumu predstoje enološki poslovi stvaranja kvalitetnih vina koja ćemo opet moći prezentirati i s njima se ponositi na budućim sajmovima i ocjenjivanjima.

Fotografijehttp://www.ss-sivsic-orahovica.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=216

 

tekst: Mirko Kufner, prof.



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Damir Najmenik   datum: 25. 10. 2021.

Tražilica

Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji


UPISI 2023./24. (prezentacije)

Korisni linkovi
Dnevni tisak


Linkovi

Projekt 28 zvjezdica

 www.eukutak.info



Nacionalni portal za udaljeno učenje "Nikola Tesla"



Posjetite Portal za škole



Demo državne mature



Moja matura



Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja





preskoči na navigaciju