U sklopu projektne nastave održano ocjenjivanje vina
Dana 26. travnja, s početkom u 17 sati, u našoj je školi održano treće ocjenjivanje vina koje je organizirao poljoprivredni aktiv u sklopu projektne nastave na čelu s profesorima Danijelom Stojkovićem, Mirkom Kufnerom, Kristinom Horvat-Vargović te učenicima smjera voćar-vinogradar-vinar i cvjećar. Ocjenjivanje vina se u someljerstvu dijeli na objektivno (kemijska analiza) i subjektivno. Mi smo imali subjektivno, odnosno organoleptičko ocjenjivanje vina te ga organizirali u prostorijama poljoprivredne učionice gdje smo ugostili ukupno 11 ocjenjivača.
Ove smo godine školski projekt ocjenjivanja vina podigli na visoku razinu, prvenstveno time što smo ponovno ugostili troje vrhunskih enologa, kušača, odnosno degustatora vina poznatih diljem Hrvatske (gđa. Blaženka Mozer – Savjetodavna služba, gđica. Ivana Nemet – PP Orahovica d.o.o. i gđa. Zrinka Vinković Jergović – Kutjevo d.d.), ali i pripremanjem učionice po visokim standardima.
Valja napomenuti da smo u ocjenjivačkoj komisiji ugostili i vrhunske lokalne proizvođače vina kao što su: OPG Patkoš, PP Orahovica i dr. Ostali članovi ocjenjivačke komisije bili su pretežno mali proizvođači domaćih vina i vrhunski poznavatelji.
Voditelj projekta Danijel Stojković objasnio je komisiji način ocjenjivanja koji se vršio BAUXBAUMOVIM modelom bodovanja vina od 0 do 20 bodova i to redom za BOJU 0-2 boda, MIRIS 0-4 boda, BISTROĆU 0-2 boda te OKUS 0-12 bodova. Vina ocjenjena ovom metodom za odličja morala su zadovoljiti određeni bodovni prag. Primjerice, bronca od 14,01 do 16,00 bodova, srebro od 16,01 do18,00 bodova i zlato od 18,01 do 20,00 bodova.
Donošenje uzoraka vina na ocjenjivanje bilo je besplatno za sve one željne saznanja, odnosno ocjene stručnjaka, a prikupljeno je ukupno 17 uzoraka vina. Od toga devet bijelih, jedno roze i sedam crnih vina.
Moderatori cjelokupnog događaja bili su prof. Danijel Stojković i prof. Kristina Horvat Vargović koji su s učenicima smjera voćar-vinogradar-vinar i cvjećar koordinirali uzorke vina te na kraju podijelili priznanja sudionicima ocjenjivačke komisije. Na ovogodišnjem ocjenjivanju vina ukupno je odličjima nagrađeno 15 vina. Jedno zlato za vino frankovku iz 2015., 8 srebrnih i 6 brončanih te jedno priznanje.
Najboljim vinom proglašena je Frankovka OPG Patkoš iz 2015. godine iz Orahovice koji je osvojio zlatno odličje sa ocjenom 18,2. Vino graševina iz 2016. godine Srednje škole "Stjepan Ivšić" je na drugom mjestu sa ocjenom 17,8.
Reakcije ocjenjivačke komisije na ovaj školski projekt bile su izvanredne, pohvale su stigle i od enologa i od OPG proizvođača te su ovim projektom uspostavljena nova poznanstva i dogovoren sastanak za ocjenjivače na kojem će profesionalni ocjenjivači davati sugestije ostalim zainteresiranim potencijalnim ocjenjivačima kako se kvalitetno i stručno ocjenjuju vina.
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |